"Néha kell egy emberi szó..."
Írta: siqsancho Dátum: 2009-11-09. 07:37:19
"Néha kell egy emberi szó..."

Megtalálhatjuk őket az utcán, kallódó gyerekek után kutatva, fagy ellen küzdő, emberi szóra vágyó hajléktalanokat segítve. Ott vannak a gyámolításra vágyó idősek mellett, segítik a családokat, a fiatalokat, tanácsot adnak, támaszt nyújtanak az élet mindennapi problémáiban. A szociális munkások tevékenysége nem mindig látványos, nem mindig hálás, és igen ritkán kerülnek a figyelem középpontjába, róluk szól ez a hét.

Teljes hír
Ismét a szociális munkát, a szociális munkásokat ünnepeljük Miskolcon november 11-13-ig. Négy évvel ezelőtt, a Szociális Munka Hetének megszervezésével a város országosan is példát mutatott. A nagyszabású őszi rendezvénysorozaton azóta évente nyílt napokkal, konferenciákkal, konzultációkkal, információs és sportnapokkal várják a szakembereket, az érdeklődőket.


Sikerült felhívni a figyelmet

A szociális tevékenység nagyon széles réteget érint, érdemes rá, hogy évente egyszer, legalább egy hét erejéig kicsit rreflektorfényber1; állítsák. Hangsúlyozva, elismerve a jelentőségét, s oldva a feszültséget is, ami ezzel a munkával, az elesettek, rászorulók támogatásával jár - mondta el dr. Mokrai Mihály alpolgármester, aki a város szociális, gyermekvédelmi, rehabilitációs szervezeteinek, intézményeinek vezetőivel ismertette az idei programokat. Földessy Judit, a Szociális Munka Hetének ötletgazdája sikeresnek és eredményesnek értékelte az elmúlt évek rendezvényeit. Elmondta, a kezdeményezés elérte célját: sikerült felhívni a figyelmet a miskolci szociális intézmények szolgáltatásaira, az itt folyó munkára, s a szociális munkások társadalmi presztízse, megítélése is folyamatosan javul. Az igazgatónő utalt rá: a szociális szolgáltatások rendszere nem csupán a segélyeket jelenti, hanem sok más olyan tevékenységet, amelyekkel meg kell ismertetni az embereket, hiszen bárkivel előfordulhat, hogy a gondoskodó szervezetek támogatására szorul. Nagyban növelheti a társadalmi empátiát, segítőkészséget is, ha kicsit betekintést nyernek az itt folyó munkába. A rendezvényeken minden évben nagy az érdeklődés, most már elmondható, hogy a szociális munkások napjához hasonlóan, a Szociális Munka Hete is hagyománnyá vált.

Egy hetes programsorozat

Szilágyi Gizella képviselő, az önkormányzat Ifjúsági, Szociálpolitikai és Sport Bizottságának elnöke arról a fontos, közvetítő szerepről szólt, amelyet a szociális munkások a rászorulók csoportjai és a társadalom között betöltenek, s kérte a sajtó, valamint ennek nyilvánosságán keresztül az intézmények, társadalmi szervezetek képviselőit, lehetőségeikhez mérten járuljanak hozzá a Szociális Munka Hete rendezvényeinek sikeréhez.
Az idei programok november 9-én a szenvedélybetegek ellátásáról szóló konferenciával kezdődnek, másnap pedig nyílt napot tartanak a szociális és gyermekvédelmi intézményekben. November 11-én szociális, esélyegyenlőségi információs napra várják az érdeklődőket a Szinvapark bevásárlóközpontba, idén sem marad el a sportnap, november 13-án, a szociális munka napján pedig emlékérmek, oklevelek átadására kerül sor. Lesz Retro Party is - "a nosztalgia és a lazítás jegyében" - a Központi Leánykollégium éttermébe diszkóval, moldvai táncházzal várják a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat.

forrás: www.minap.hu