"Nem a hajléktalanokon kell a jogrendet helyreállítani"
Írta: buzas endre Dátum: 2009-11-05. 10:21:18

"Nem a hajléktalanokon kell a jogrendet helyreállítani"


Növeli a gazdasági válság okozta problémát Magyarországon, hogy nincs erős szociális háló, nincsenek szociális bérlakások, és nem támogatják a munkanélkülieket otthonuk megőrzésében - mondta az InfoRádiónak Győri Péter, Budapest hajléktalanügyi koordinátora. A Budapesti Módszertani és Szociális Központ Intézményei igazgatója, Pelle József ugyanakkor arról beszélt, hogy kulcsfontosságú lenne az otthonukat vesztetteket álláshoz juttatni.


Teljes hír
Egy-egy vidéki gyár bezárása után a munkanélkülivé vált emberek gyakran már aznap megjelennek a fővárosi hajléktalanellátóknál; munkát keresnek, hogy valahogyan el tudják tartani a családjukat - mondta az InfoRádiónak a Menhely Alapítvány elnöke. Győri Péter hozzátette: az ilyen embereket, ha néhány hónap után sem találnak állást, munkához és albérlethez segíteni.

Sokan érkeznek vidékről úgy, hogy be sem jelentették az állásuk elvesztését a helyi munkaügyi központban. Őket általában visszairányítják - tette hozzá a fővárosi hajléktalanügyi koordinátor.

Győri Péter szerint Magyarországon az is növeli a gazdasági válság okozta problémát, hogy nem elég erős a szociális háló, nincsenek szociális bérlakások, amelyekhez alacsony bérleti díjért hozzá lehet jutni. A nyugati országokban ez a kérdés megoldott: a krízis nyomán állástalanná vált emberek nem kerülnek szó szerint az utcára - magyarázta.

A Menhely Alapítvány elnöke hozzátette: fontos rávenni a most munkanélkülivé vált embereket arra, hogy a gazdaság fellendülése idején el akarjanak helyezkedni. Ahhoz azonban, hogy állást találjanak, sokaknak át kell képezniük magukat.

Felkészülnek

Az idei év nem kedvezett a hajléktalan-ellátórendszer fejlesztésének, ám a szolgáltatások színvonalát gazdasági válság idején is lehet emelni - mondta az InfoRádiónak a Budapesti Módszertani és Szociális Központ Intézményei igazgatója. Pelle József hozzátette: jelenleg elegendő férőhely van a hajléktalanszállásokon, ha valaki úgy dönt, hogy beköltözne, nem kell várnia.

Nagy sokk ez a magányosan élő hajléktalanoknak, amit igyekeznek enyhíteni az ellátószolgálatok: akik úgy döntenek, hogy inkább valamelyik szálláson töltik a telet, beköltözési csomagot kapnak és az első időszakban nem kell fizetniük a térítési díjat - magyarázta.

Kulcsfontosságúnak tartja Pelle József azt, hogy segítsenek a hajléktalanoknak munkát találni, mert bár a fedél nélkül élők fele dolgozik, a többiek csak valamilyen társadalombiztosítási juttatást kap, amiből megélni nem lehet. "Ez sokszor egyébként feketemunka, de nem gondoljuk, hogy a hajléktalanokon kellene a jogrendet helyreállítani" - hangsúlyozta.

Pelle József megjegyezte: a hajléktalanokat kivetette magából a társadalom, kismillió megaláztatás éri őket, az a csoda, hogy ennyire békések. Hozzáfűzte: bár a szállókra nem lehet bevinni alkoholt, az ittas embereknek nem tilthatják meg a belépést, hiszen akkor nagyon sokan maradnának kinn. Ráadásul, ahogy fokozódik a hideg, e kérdésben is egyre toleránsabbak - mondta.