"Tranzithajléktalanok" végállomása: Mosonmagyaróvár?
Írta: buzas endre Dátum: 2009-11-05. 10:18:20
"Tranzithajléktalanok" végállomása: Mosonmagyaróvár?

Emelkedett a fedél nélkül élők száma Mosonmagyaróváron. Egyre több a külföldről visszaérkező feketemunkás, illetve a korábban Nyugat-Európába távozott hajléktalan, akik hazatérésük után megállnak a Lajta-parti városban.

images/stories/hajlektalan_0.jpg

A menhely zsúfolt, van olyan szoba, ahol 30 négyzetméteren kilencen vészelik át a fagyos éjszakákat. Az önkormányzat krízisotthonná alakítja át a volt határőrlaktanya gazdasági raktárépületét, hogy mindenkit el tudjanak helyezni. A városvezetés idén még kezelni tudja a helyzetet, de tartanak attól is, hogy mi lesz jövőre, ha a kormány jelentős mértékben csökkenti a hajléktalanszállókon lakó emberek utáni állami normatív-támogatást.       Teljes hír

"Minden második héten, hétvégén találkozom a fiúkkal."

A 32 éves nő a győri kekszgyárban dolgozott. Elvesztette az állását, a férje meghalt, a gyerekeit pedig magához vette a gyámhivatal. Ausztriában és itthon, a határ közelében próbált elhelyezkedni kevés sikerrel, végül a mosonmagyaróvári hajléktalanszállón kötött ki. Ahogy a 48 éves Imre is, aki még távolabbról jött szerencsét próbálni.

Juhász Imre: "Mátészalkáról jöttem ide, amikor Jánossomorjára költöztem a családommal, a szebb jövő reményében, mert azt mondták, hogy a Dunántúlon több a munkalehetőség. Hát ezt sajnos nem így tapasztaltuk, mert nem tudtunk elhelyezkedni a családommal és a feleségemmel."

"Megállóállomásnak tekintik Mosonmagyaróvárt, és a hajléktalanok itt csapódnak először le, ezek tranzithajléktalanok" - mondja a városi menhely vezetője. Rómából, Londonból, Párizsból, de főként Ausztriából érkezik haza egyre több feketemunkás vagy hajléktalan, akik a válság miatt már Nyugat-Európában sem tudnak boldogulni.

Szépe István vezető, Mosonmagyaróvári Hajléktalanszálló:

"Mosonmagyaróvár valamikor arról volt híres, hogy Hegyeshalom tőszomszédságában van, és itt hagyták el az országot hazánk fiai. Most a hajléktalanok jönnek, akik azt hiszik, hogy Nyugaton könnyebben jutnak munkához, illetőleg könnyebb élet vár rájuk odakinn, rá kellett döbbenniük, hogy sajnos ott sem jobb az élet, mint minálunk."

Az önkormányzat a régi határőrlaktanyában 25-30 férőhelyes krízismenhelyet alakít ki, de tartanak attól, hogy az egyre több hajléktalant hogyan fogják ellátni, mivel jövőre a kormány az idei 516 ezerről 468 ezer forintra csökkentené az egy fő után járó állami normatív-támogatás mértékét, míg a nappali melegedők esetében 214 ezerről 206 ezerre csökkenne a központi finanszírozás.      

Nagy István alpolgármester, Mosonmagyaróvár:

"A gazdasági válság közepén, pont a szociális hálónak a legutolsó szeletét is megkurtítják, hiszen majd 50 ezer forinttal csökken az átmeneti szálláson lakóknak a normatívája, ez teljesen illogikátlan."

A városi menhelyen egyre több az ellátórendszerből kiszorult pszichiátriai betegek, a romák és a nők száma. Mosonmagyaróváron elkészültek a tervei egy 20 millió forintba kerülő épületbővítésnek, ám a fejlesztési pályázatot forráshiány miatt elutasították.