A Magyar Vöröskereszt rendkívüli gyűjtő- és oltóakciója
Írta: siqsancho Dátum: 2009-11-03. 23:16:21
Images: _mvk_new_emblem_130x130.jpg
Ukrajna segélykérésének eleget téve a Magyar Vöröskereszt rendkívüli gyűjtőakciót hirdet a nyugat-ukrajnában rohamosan terjedő H1N1-járvány terjedésének megfékezésére. Az akció elsősorban a kárpátaljai, zömmel magyarlakta területek gyógyszerekkel, szájmaszkokkal, és más egészségügyi szerekkel való ellátását tűzte ki célul. Az így összegyűlt készleteket a Magyar Vöröskereszt Ukrajna Magyarországi Nagykövetségével közösen haladéktalanul eljuttatja a rászorulókhoz. A Magyar Vöröskereszt pénzbeli adományokat is vár a K&H Bank 10405004-00026548-00000009 számlaszámra. Lakossági forró drót: +36-1/374-1355.

Teljes hír
A Magyar Vöröskereszt ezért az alábbi eszközök adományozását kéri:

Gyártóktól:
- lázcsillapítók
- antibiotikumok
- maszkok
- bármilyen influenza ellenes gyógyszer (pl. Tamiflu)

Lakosságtól:
- szájmaszkok
-fertőtlenítőszerek (csak eredeti, bontatlan csomagolásban)

A szervezet arra kéri a lakosságot, hogy a felajánlott készleteket juttassa el a Magyar Vöröskereszt Országos Igazgatóságára (1051 Budapest, Arany János utca 31.), vagy vegye fel a kapcsolatot a lakóhelyéhez legközelebb eső Vöröskereszt Irodával. Az adományok átvétele folyamatos.

Az ukrajnai járvány kitörése miatt a mvk felhívja magyar lakosságot is, hogy mielőbb vegye igénybe a háziorvosoknál a h1n1 oltást.

A pandémiás helyzetre való tekintettel a Magyar Vöröskereszt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal közösen H1N1-elleni oltással látja el az ukrán-magyar határállomások mindkét oldalán szolgálatot teljesítő munkatársakat annak érdekében, hogy az emberről emberre történő fertőzés veszélyét csökkentse. A határállomások szolgálatot teljesítő munkatársai ingyenes védőoltásban részesülnek.

Ukrajnában a H1N1-influenza terjedése már átlépte a járványküszöböt, a helyi hatóságok több helyen korlátozták a nyilvános kapcsolatok lehetőségét óvodák, iskolák, egyetemek bezárásával, a tömegrendezvények betiltásával. Több várost karanténba helyeztek. A pánikba esett lakosságnak az általános gyógyszerhiánnyal kellett szembesülnie. Így ismételten kérjük a magyar lakosság segítségét.

A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége korábban közzétette a megelőzést segítő ajánlásait az ún. új típusú influenza terjedése (amit H1N1-ként is említ a média) kapcsán. A szervezet 5 lépésben foglalja össze azokat az ajánlott óvintézkedéseket, melyekkel a lakosság a lehető legtöbbet tehet saját és szerettei egészsége megőrzéséért. A www.bestdefence.org címen megtalálható weboldal a multimédia segítségével harcol a betegség terjedése ellen. A Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége ajánlásait tartalmazó magyar nyelvű plakát letölthető a http://www.voroskereszt.hu/images/h1n1/bestdefence.pdf címről.