1%-ok fölajánlásából
Írta: buzas endre Dátum: 2009-10-22. 15:24:04

Kedves Kollégák!


Az idei évben az 1%-ok fölajánlásából érkezett összeg elszámolása megváltozott.

Most először nem kell meghirdetni a sajtóban, hanem egy, az APEH felé benyújtandó adatlapon kell beszámolni róla.
Ezt az adatlapot 2009. október 31-ig ELEKTRONIKUS formában kell beküldeni az APEH részére.
Szükséges tehát mindehhez előzetesen az Ügyfélkapus regisztráció!!!


Teljes hír
Az adatlap az AbevJava keretprogramban tölthető ki, 08KOZ a jelzése, három oldalas. Itt található: http://www.apeh.hu.

Az első oldalon:
     a bevalló szervezet adatait kell föltüntetni. A kiemelten közhasznú szervezet közhasznúsági fokozata: 2, az alapítvány szervezeti formája ugyancsak 2-es kódú.

A második oldalon:
     Csak az A jelű sorok töltendők ki idén. A mostani felajánlási összeg az adózók 2007. évi SZJA-jából származó 2008. év tavaszán fölajánlott, 2008. őszén megkapott összeg. Csak a 2008-ban ebből befolyt összeget kell most bevallani. Az elszámolandó összegnek az APEH honlapján található listából (ki mennyit kapott) érdemes utánanázni. (http://www.apeh.hu/data/cms87726/ervenyes_civil_kedvezmenyezettek_20081231.pdf)
FONTOS!!!, hogy működési költségre a teljes össze max. 30 %-a számolható el / fordítható, tehát ennél több nem, de kevesebb lehet. A maradék legalább 70%-ot a (z alapító okiratban leírt) cél szerinti tevékenységre kell elszámolni.
A tartalékolás max. időtartama 3 év lehet, célját szövegben is meg kell fogalmazni, nem csupán összeg szerint. Fontos az is, hogy a tartalékolt összeget is 30:70 arányban kell majd elszámolni, tehát működési költségre nem lehet kizárólag tartalékolni.
Az elszámolást egyebekben érdemes számla szerint elkészíteni, ugyan a továbbiakban is csak szúrópróba szerint vizsgálja annak meglétét / korrektségét az APEH, beküldeni nyilván nem kell / lehet.

A harmadik oldalon:
     Idén az E és F paneleket kell kitölteni. F= A2+A3 (idén)  F4= ilyen idén nincs
A szöveges ismertetés a köszönet az adózóknak, részletezése a fölhasználásnak, stb. Ezt az APEH a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapjára továbbítja, ahol a következő egy évben olvasható lesz, illetőleg ajánlás, miszerint jelentessük meg a saját honlapunkon is (nem kötelező)

Üdv,
P. Sára Réka
Menhely Alapítvány